logo-capesic-3

La migració jihadista centrífuga i la província del Khorasan de l’Estat Islàmic

Home Entrades La migració jihadista centrífuga i la província del Khorasan de l’Estat Islàmic
La migració jihadista centrífuga i la província del Khorasan de l’Estat Islàmic

La migració jihadista centrífuga i la província del Khorasan de l’Estat Islàmic

Xavier Servitja Roca Àsia, Rússia i Àsia Central, Violència política, terrorisme i insurgències 05/03/2017 Comments

L’atac terrorista d’Istanbul del passat 1 de gener del 2017 reivindicat per l’Estat Islàmic, seria el primer executat en una ciutat europea per un soldat del Califat que hauria realitzat l’ensinistrament militar en un dels seus camps d’entrenament externs al centre de gravetat de la insurgència salafista jihadista a l’Iraq i Síria.

D’acord amb la informació facilitada pels cossos i forces de seguretat de Turquia, Abdulgadir Masharipov (amb el nom de guerra o kunya d’Abu Muhammad al-Khorasani), nascut l’any 1983 a l’Uzbekistan, un cop detingut el 16 de gener reconeix pertànyer a l’Estat Islàmic i ser l’autor de l’atac terrorista, a més d’admetre la seva estada en un camp d’entrenament, presumptament gestionat per la província del Khorasan de la insurgència jihadista, a l’Afganistan. En aquest sentit, també ens trobem davant d’un cas de combatent estranger que realitza la migració jihadista centrífuga per unir-se a l’Estat Islàmic.

LA MIGRACIÓ JIHADISTA CENTRÍFUGA CAP A LA PROVÍNCIA DEL KHORASAN

Agafant com a base la definició de combatent estranger de Thomas Hegghammer, entenem per migració jihadista aquell desplaçament d’una persona o grups de persones (home migrant –muhajir-, dona migrant –mujahirah-, famílies…), que no tenen filiació amb cap organització militar oficial, cap a un país en conflicte del qual no és nacional ni té vincles familiars en el mateix per unir-se a un grup o insurgència jihadista, sigui com a combatent estranger, com a funcionari de la seva organització administrativa o en una altra posició o, en el cas que sigui dona, en les funcions assignades a aquesta, entre altres, sense esperar a canvi una remuneració econòmica (encara que es pugui produir).

Aplicada a l’Estat Islàmic, la migració jihadista centrípeta és aquella que té com a destinació final de viatge el centre de gravetat de l’autoproclamat Califat a Síria i l’Iraq. Mentre que la migració jihadista centrífuga és aquell desplaçament cap a les províncies “llunyanes” reconegudes per l’Estat Islàmic o als territoris on existeix la presència d’algun grup que li ha jurat fidelitat (casos de les Filipines, el Sàhara Occidental o Somàlia).

Aquest últim tipus de migració respon a les crides realitzades des de finals de l’any 2014 tant per l’autodeclarat Califa Abu Bakr al-Baghdadi, com per Abu Muhammad al-Adnani, abans de la seva mort a l’agost del 2016, com per l’actual portaveu de l’Estat Islàmic, Abu Hassan al-Muhajir, invocant als seus simpatitzants externs que es desplacin a les províncies “llunyanes” si experimenten dificultats per arribar als territoris controlats per l’actor salafista jihadista a l’Iraq i Síria (les vies d’accés utilitzades actualment són a través del Líban entrant a Síria per la zona d’Arsal i per Jordània accedint als camps de refugiats ubicats a la frontera amb Síria).

En aquesta direcció i des del reconeixement i declaració de la província del Khorasan (que abasta l’Afganistan i el Pakistan) per part de l’Estat Islàmic al gener del 2015, es registren alguns casos de combatents estrangers que realitzen la migració jihadista centrífuga cap a les zones controlades per la insurgència salafista jihadista en territori afganès. Dins de les evidències mostrades pel mateix departament de Comunicació provincial de l’Estat Islàmic, es documenta l’arribada d’una vintena de combatents estrangers originaris del Tadjikistan en un vídeo publicat en el mes de maig del 2016.

tajiks4

Una altra prova més recent és l’operació de martiri executada per un combatent estranger tadjik, Abu Bakr al-Tajiki, que detona la seva armilla explosiva a la Cort d’Apel·lació de la ciutat de Kabul el passat 7 de febrer del 2017. Així, Tadjikistan seria un Estat d’origen rellevant de la migració jihadista centrífuga cap a l’Afganistan per unir-se a la província del Khorasan. Això també es veu afavorit per ser un país veí i molt pròxim a les dues províncies amb una major presència i activitat de l’Estat Islàmic, les de Kunur i Nangarhar (les úniques en territori afganès on el salafisme té una certa implantació).

Precisament, a la província de Nangarhar es localitzen una escola militar pels “cadells” del Califat i fins a tres camps d’entrenament per a combatents locals i estrangers. En un d’ells, podria haver estat entrenat l’uzbek Abdulgadir Masharipov abans de marxar cap a Turquia al gener de l’any 2016. En aquesta direcció, l’Uzbekistan esdevindria un altre país central de la migració jihadista centrífuga. De fet, un dels primers grups a jurar fidelitat a l’Estat Islàmic a l’Afganistan l’any 2015 és una part del Moviment Islàmic de l’Uzbekistan (MIU), la majoria dels quals van morir posteriorment com a conseqüència d’una ofensiva de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan al nord del país en un altre episodi de la guerra intrajihad, també present en territori afganès i pakistanès, que confronta a Al Qaeda (i aliats) i l’Estat Islàmic.

Tanmateix i segons una anàlisi recentment publicada per l’ISW, petits grups de simpatitzants de l’Estat Islàmic localitzats a les províncies de Balj, Faryab, Jauzján i Sar-e Pul, al nord-oest del país, i formats per familiars de supervivents del MIU i antics membres de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan estarien creant camps d’entrenament i promovent la migració jihadista centrífuga de nacionals del Turkmenistan i l’Uzbekistan cap a aquesta zona. Això implicaria un increment del flux de combatents estrangers cap a les files de l’Estat Islàmic i l’ampliació de l’esfera d’influència i camp operatiu de la província del Khorasan, fins al moment molt reduïda i limitada des de la seva creació tant a l’Afganistan com al Pakistan.

OPERATIVITAT ACTUAL DE LA PROVÍNCIA DEL KHORASAN

La província del Khorasan de l’Estat Islàmic està incrementant la seva operativitat i freqüència d’atacs a l’Afganistan i el Pakistan en els primers mesos de l’any 2017. En aquest últim Estat, la seva activitat encara es fa com a grup terrorista (i no com a insurgència per la falta de control territorial) amb cèl·lules operatives d’atac i reclutament a la ciutat de Karachi i voltants, al sud del país; a la ciutat de Multan (província del Panjab), a l’est del Pakistan; a la ciutat de Quetta i a la zona oest de la província del Balutxistan, part central i fronterera amb el sud de l’Afganistan; i, finalment, a la ciutat de Peshawar, centre administratiu de les Àrees Tribals d’Administració Federal, i a l’est i nord-est d’aquesta, també fronterera amb territori afganès i que serveix de zona de pas pels reclutes pakistanesos que s’uneixen a l’Estat Islàmic i són enviats als seus camps d’entrenament actius a l’Afganistan (amb dades facilitades per un oficial de la unitat contra terrorista del Pakistan a IRIN, en el mes d’octubre del 2016 existeixen 14 casos documentats de ciutadans nacionals pakistanesos que realitzen aquest moviment).

AfPak1

Precisament, és en territori afganès on l’Estat Islàmic ja actua com a insurgència i es pot definir com a tal en controlar territori en els districtes d’Achin, Bati Kot i Dih Bala de la província de Nangarhar. A més a més, també és operatiu militarment a la província de Kunar, al nord-est, i disposa de cèl·lules operatives de reclutament i execució d’atacs terroristes i operacions de martiri a Kabul, la capital afganesa, i a Jalalabad, capital de la província de Nangarhar. I és en aquesta última demarcació on l’Estat Islàmic ja està implementant el seu model d’organització administrativa.

Així, en un vídeo propagandístic publicat el 17 de febrer del 2017 per la província del Khorasan, “La vida sota la protecció de la Llei Islàmica”, l’Estat Islàmic mostra l’aplicació i desenvolupament en fase avançada de l’organització administrativa per gestionar els territoris sota el seu control. En aquests, es pot veure les activitats del departament de les Corts de la Xaria i Reclamacions aplicant el sistema hudud de penes; del departament de la Policia Religiosa (Hisbah) destruint tombes i simbologia politeista, així com decomissant i cremant paquets d’heroïna i plantacions de rosella (base de la producció d’opi); del departament del Zakah recaptant l’impost “religiós” i distribuint menjar i productes de primera necessitat als beneficiaris d’aquesta ajuda; del departament de Proselitisme (Dawah) i Mesquites repartint propaganda de l’Estat Islàmic; i, finalment, el departament d’Educació mostrant una escola en la qual s’imparteix docència a locals i fills de combatents estrangers.

Khorasan_nangharar1_15_02

A aquesta estructura administrativa, caldria afegir el departament de Comunicació de la província del Khorasan que gestiona la difusió de la propaganda de l’Estat Islàmic a través de les xarxes socials més populars entre els joves afganesos i pakistanesos (facebook, twitter, telegram…). Al mateix temps, aquestes són utilitzades com a via de reclutament entre la població local. A més a més, els medias també estan a càrrec de l’emissora de ràdio, “La veu del Califat” (Khilafat Ghag), que emet propaganda de l’Estat Islàmic en idioma darí, paixtu, urdú i, ocasionalment, en nuristaní i pashai.

No obstant això, el control territorial de l’Estat Islàmic tant a l’Afganistan com al Pakistan és molt limitat. Malgrat aquest fet, la província del Khorasan va guanyant importància dins del projecte de Califat global de la insurgència salafista jihadista, sigui com a receptor de la migració jihadista centrífuga (en aquest punt, cal recordar l’operació de la Guàrdia Civil el 28 de novembre del 2015 en la qual arresta a una dona a Granollers que presumptament s’estava preparant per viatjar a l’Afganistan per unir-se a l’Estat Islàmic), com a base de camps d’entrenament pels soldats del Califat tant locals com estrangers, o com a exportadors d’operatius a altres parts del món per executar atemptats terroristes com podria quedar demostrat amb l’atac d’Istanbul realitzat per l’uzbek Abdulgadir Masharipov.

Tot això, sense oblidar el seu objectiu de consolidar-se i expandir-se a la regió d’AfPak. Així, l’activitat recent i la cronologia dels atacs reivindicats per la província del Khorasan de l’Estat Islàmic o reportats a través d’Amaq News Agency en les darreres cinc setmanes evidencien un increment de les seves operacions militars tant a l’Afganistan com al Pakistan, a més de mostrar contra qui està combatent per obrir-se camí en el complicat teatre d’operacions de la zona:

5 de març del 2017: L’Estat Islàmic ataca dues posicions de l’Exèrcit Nacional Afganès amb un balanç de 14 soldats morts i ferits a la província de Nangarhar (Afganistan).

5 de març del 2017: L’Estat Islàmic executa a dos presumptes espies de l’Exèrcit Nacional Afganès al districte d’Achin, província de Nangarhar (Afganistan).

4 de març del 2017: Una cèl·lula de l’Estat Islàmic assassina a Umar Mubeen Jilani, oficial de la intel·ligència pakistanesa, a la ciutat de Multan, est del Pakistan.

4 de març del 2017: Un membre de la intel·ligència afganesa és assassinat per membres de l’Estat Islàmic a la ciutat de Jalalabad, província de Nangarhar, est de l’Afganistan. A la mateixa província, un tirador de precisió de l’estat Islàmic mata a un soldat afganès a la zona de Gurgoray.

1 de març del 2017: Una emboscada feta per membres de l’Estat Islàmic provoca la mort de tres milicians pro governamentals i ferides a dos més al districte d’Achin, província de Nangarhar (Afganistan).

1 de març del 2017: La detonació d’un explosiu improvisat col·locat per una cèl·lula de l’Estat Islàmic causa la mort de dos policies de frontera pakistanesos a Shahwani, a la zona oest de Quetta (Pakistan).

28 de febrer del 2017: Un membre dels talibans pakistanesos és assassinat per una cèl·lula de l’Estat Islàmic a l’est de la ciutat de Peshawar (Pakistan).

28 de febrer del 2017: Una cèl·lula de l’Estat Islàmic assassina a dos líders de les milícies pro governamentals, Malik Yar Muhammad i Malik Siddiq, a la ciutat de Jalalabad (Afganistan) i a un membre de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan amb un explosiu improvisat al districte de Caparhar de la província de Nangarhar.

28 de febrer del 2017: L’Estat Islàmic reivindica l’atac per detonació d’una motocicleta carregada amb explosius que provoca la mort de set soldats de l’Exèrcit Nacional Afganès al districte de Beshud, a l’est de Jalalabad (Afganistan).

27 de febrer del 2017: L’Estat Islàmic detona un explosiu improvisat que provoca la mort d’un líder provincial de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan a la província de Nangarhar (Afganistan).

26 de febrer del 2017: Una cèl·lula de l’Estat Islàmic mata a un membre de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan prop de la ciutat de Jalalabad (Afganistan).

25 de febrer del 2017: Una emboscada duta a terme per l’Estat Islàmic provoca la mort de 15 soldats de l’Exèrcit Nacional Afganès a la zona de Gurgoray, província de Nangarhar (Afganistan).

23 de febrer del 2017: Membres de l’Estat Islàmic assassinen a un líder dels talibans pakistanesos, Khawnahu Haji, al camp de Shamshato, a l’est de Peshawar (Pakistan).

20 de febrer del 2017: Un atac de l’Estat Islàmic causa la mort de dos soldats afganesos, ferides a sis més i la destrucció de dos humvees a la província de Kunar, nord-est de l’Afganistan.

19 de febrer del 2017: Un tirador de precisió de l’Estat Islàmic mata a un soldat afganès a la zona de Gurgoray, província de Nangarhar (Afganistan).

18 de febrer del 2017: Atac de l’Estat Islàmic contra una caserna de l’Exèrcit Nacional Afganès que provoca la mort de cinc soldats i un sisè és fet presoner al nord de la província de Kunar (Afganistan).

18 de febrer del 2017: Dos oficials de la intel·ligència afganesa són ferits com a conseqüència de la detonació d’un explosiu improvisat per part de l’Estat Islàmic a la ciutat de Kabul (Afganistan).

17 de febrer del 2017: Atac de l’Estat Islàmic contra posicions de l’Exèrcit Nacional Afganès que causa la mort de 18 soldats a la zona de Gurgoray (Afganistan).

16 de febrer del 2017: Una operació de martiri executada per un istishhadi de l’Estat Islàmic provoca la mort de més de noranta peregrins sufís i un centenar de ferits al temple de Lal Shahbaz Qalandar, a l’àrea de Sehwan, a la província de Sind, sud del Pakistan.

15 de febrer del 2017: Tres explosius improvisats detonats per membres de l’Estat Islàmic en tres barris diferents de la ciutat de Jalalabad (Afganistan), provoca la mort de cinc policies afganesos i ferides a cinc més, així com la destrucció i danys a tres vehicles policials.

14 de febrer del 2017: L’Estat Islàmic pren el control de dues àrees del districte de Dih Bala (Afganistan). Al mateix dia, un enfrontament entre els jihadistes i l’Exèrcit Nacional Afganès provoca la mort d’un soldat i ferides a dos més al districte de Bati Kot, província de Nangarhar.

14 de febrer del 2017: Diversos explosius improvisats són detonats per membres de l’Estat Islàmic al pas d’un equip de desactivació d’artefactes explosius de l’exèrcit pakistanès causant la mort de tres d’ells i ferides a onze més als afores de la ciutat de Quetta, província de Balutxistan (Pakistan).

10 de febrer del 2017: La detonació d’un explosiu improvisat col·locat per una cèl·lula de l’Estat Islàmic provoca la mort de tres soldats pakistanesos a la regió de Baujur, nord del Pakistan.

Khorasan_Kabul_07_02

7 de febrer del 2017: Operació de martiri executada per Abu Bakr al-Tajiki que detona la seva armilla explosiva a la Cort d’Apel·lació de la ciutat de Kabul (Afganistan). L’explosió provoca la mort de més de seixanta jutges i treballadors dels jutjats.

3 de febrer del 2017: L’Estat Islàmic ataca una caserna de l’Exèrcit Nacional Afganès al districte de Bati Kot, al sud-est de Jalalabad (Afganistan). L’operació militar causa la mort de nou soldats i la destrucció de dos humvees.

31 de gener del 2017: L’Estat Islàmic detona un artefacte explosiu al pas d’una patrulla de la policia de frontera pakistanesa causant tres ferits entre els seus membres al nord de la ciutat de Peshawar (Pakistan).

29 de gener del 2017: L’Estat Islàmic repel·leix un atac de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan contra les seves posicions al districte de Dih Bala (Afganistan) causant la mort de tres talibans.

29 de gener del 2017: Una cèl·lula de l’Estat Islàmic assassina a dos policies pakistanesos i dos més són ferits al districte de Nasirabad, província de Balutxistan (Pakistan).

28 de gener del 2017: Atac de l’Estat Islàmic contra una oficina governamental al districte de Dih Bala (Afganistan) que provoca la mort d’un soldat afganès i dos més de ferits.

26 de gener del 2017: L’Estat Islàmic reivindica l’assassinat d’un líder religiós xiïta al barri de Gulistan-e-Johar de la ciutat de Karachi, al sud del Pakistan.

Xavier Servitja Roca

boton_donativo_cat


Foto 1: Batalló Abu Bakr as-Siddiq de la província del Khorasan. Imatge extreta del vídeo “Els bons homes: el batalló Abu Bakr as -Siddiq” publicat el 22 de febrer del 2016.

Foto 2: Combatents estrangers originaris de Tadjikistan a Nangarhar (Afganistan). Imatge extreta del vídeo “Jurament de fidelitat dels germans tadjiks al Califa dels musulmans Abu Bakr al-Baghdadi al-Qurayshi” publicat per la província del Khorasan el 25 de maig del 2016.

Foto 3: Planificació d’un atac de l’Estat Islàmic a l’Afganistan. Imatge extreta del vídeo “Atac de revenja per les dones migrants empresonades” publicat per la província del Khorasan el 18 d’agost del 2016 (web d’origen: Jihadology http://bit.ly/2lKJsMl).

Foto 4: Escola gestionada per l’Estat Islàmic a la província de Nangarhar (Afganistan). Imatge extreta del fotoreportatge publicat el 15 de febrer del 2017.

Foto 5: Abu Bakr al-Tajiki, autor de l’operació de martiri contra la Cort d’Apel·lació de la ciutat de Kabul (Afganistan) el 7 de febrer del 2017.